Booking.com

Aile Dizimi - Nedir ?

Aile DizimiYaygın bir şekilde "Aile Dizimi" olarak bilinen yöntem aslında "Sistem Dizimi" olarak tanımlanan genel yaklaşımın aile sistemindeki uygulamaları için kullanılan alt koludur. Sistem Dizimi her türlü sistemi oluşturan öğelerin temsil edilerek sistemin çözümlenmesinin yapılabildiği bir yaklaşımdır. Diğer uygulamalarından çok, her bireyin bir aileye ait olması ve bireysel olarak başına gelen pek çok durumda kullanılabilmesi sebebiyle daha çok Aile Dizimi uygulanmakta ve bilinmektedir. Aile Dizimi Alman terapist ve eski din adamı Bert Hellinger tarafından yaratılmış ve geliştirilmiş bir yöntemdir. İnsan psikolojisine fenomenolojik olarak yaklaşılan bu sistemde geçmişte yaşanmış olgular önem kazanmaktadır.

Bireysel olarak yaşanan pek çok zorlanma ve problemin kökenleri aile sistemindeki düzensizliklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle aile sistemi üzerinde bir bütün olarak çalışmak elzemdir. İçinde herhangi türden bir ilişki barındıran nerdeyse her durumda bu teknikle ilerlemek ve anlayış sahibi olmak mümkündür. Tekniğin uygulanması için normal koşullarda aile üyelerini temsil eden kişilere gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle ortalama 15-20 kişilik bir grup insan ile grup çalışması yapmak gereklidir. Ancak çalışmayı insanları temsilen nesnelerle bireysel düzeyde yapmak da mümkün olmaktadır.

Aile Dizimi çalışması ile her türden sistem ile çalışmak mümkündür. Bir sistem demek ortak bir enerji alanı anlamına gelmektedir. Örneğin aile bir ortak enerji alanıdır. Geçmiş ve şimdiki tüm aile bireylerini kapsar. Bunun gibi ilişkiler de birer enerji alanıdır ve eğer çocuklar yoksa iki kişiyi ve kişilerin eski ilişkilerini kapsar. Yine, şirketler de birer ortak enerji alanıdır. Şirkette çalışmış ve çalışan tüm insanlar, kurucular, müşteriler ve tüm ortaklar buna dahildir. Bu sistemler haricinde daha büyük sistemler de ortak enerji alanları oluştururlar (bir ülkedeki tüm vatandaşlar ve alt kimlikler gibi).

Aile Dizimi terapisi, ailenin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bir bağla, çok daha derinden bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Aile Dizimi terapisine göre aile sistemini oluşturan bir vicdan vardır ve bu vicdanı rahatsız edecek bir düzen bozukluğu oluşması durumunda tüm sistem rahatsız olmaktadır. Sisteme sonradan katılan bireyler kendilerinden önce var olan bu vicdani dengesizliği gidermek üzere çoğunlukla yaşamlarında mutluluk getirmemesi pahasına belirli roller üstlenmektedir. Bu nedenledir ki psikolojik rahatsızlıkların önemli bir kısmına, hatta belki de çoğuna içinden çıkılan kök ailede yaşanmış ve sistemi vicdanen rahatsız eden bu türden sorunlar sebep olmaktadır.

Eğer aile içinde şiddet, intihar, cinayet, düşük, ana baba rollerinde uygunsuzluk gibi bir sebeple sistemde bir bozulma veya aile sıralamasında bir kopma olursa, bundan aile fertlerinin hepsi, hatta etkisinin derinliği oranında gelecek kuşaklar da etkilenmektedir. Oysa klasik psikoloji anlayışında sadece bireyin kendi başına gelen olaylar ve durumlar göz önünde bulundurulur ve o düzeyde çözülmeye çalışılır. Aile Dizimi yöntemiyle yaşayan, yaşamayan, tanınan tanınmayan; sisteme ait tüm bireylerin yaşadığı her şey önem arz etmektedir. Ve hiç tanık olunmamış yahut bilinçte belirgin bir yer kaplamayan olaylar ve olayların başına gelmiş olduğu bireyler son derece önemlidir. Ve çözüm için tüm bu insanlar ve olaylar ile çalışılması gerekmektedir.

Aileyi birleştiren derin bağ, ruhsal düzeyde etki etmekte olduğundan hatırlanabilecek, bilinebilecek bilinç seviyesinin derininde iş görmektedir. Kolektif bilinçaltında bulunan pek çok enerji düzeyindeki tecrübeler Aile Dizimi tekniğiyle ortaya çıkartılabilmektedir. Bu sayede başka zamanda, mekânda ve insanların başına gelmiş olan ve etkileri kişilerin üzerinde devam eden olaylar gün yüzüne çıkmakta ve ruhsal düzeyde kişileri yöneten ve yönlendiren vicdani talepler ve eğilimler çözümlenebilmektedir. Kolektif vicdani sebeplerden seçeneksizce üstlenilen rollerden ve yönelimlerden özgürleşmek de mümkün olmaktadır.

Aile Dizimi çalışmasından geçen kimselerde eşleri, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleriyle ilişki yeni baştan, yeni doğan bir bebeğin saflığı ve sıcaklığıyla kurgulanmakta, derin bir içsel huzura kavuşulmaktadır. Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke, kin, soğukluk ve katılık gibi duygular müteakip bir yıl içinde yerini kendine güvene, güçlü duruşa ve kararlılığa; sıcak, yumuşak ve uyumlu davranışlara terk etmekte, böylece yaşam yeni baştan daha enerjik ve dış dünyayla barışık halde yeniden yapılanmaktadır.

Tüm bu içsel yenilenmenin sonunda kaygılar, duygusal bozukluklar, takıntılar ve çok çeşitli bedensel şikâyetlerden kurtulmak çoğunlukla mümkün olmaktadır. Bireysel olarak yaşanmakta olan pek çok zorlanma ve problemin kökenleri aile sistemindeki düzensizliklerden kaynaklanabilmekte olduğu için bu teknikle kişinin geldiği aile ve var olan kendi ailesiyle ilgili her konuda aile dizimi yapılabilmektedir. Ayrıca içinde herhangi türden bir ilişki barındıran her durumda bu teknikle anlayış sahibi olmak mümkün olabilmektedir. Ruhsal sorunlardan, hayatın her alanındaki başarısızlıklara, intihar eğiliminden depresyon ve hatta fizyolojik hastalıklara kadar pek çok sorun için fayda sağlayabilmektedir.
 
Ancak bunları söylerken, doğrudan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır yahut kullanılabilir gibi bir sonuç anlaşılmaması gerekmektedir. Aile Dizimi herhangi bir hastalığın tedavisi yerine geçmemekle birlikte hastalığı yaratan ruhsal ve psikolojik tavırla ilgili iş görmektedir. Ruhsal olarak yöneliminin farkına varılması sonrasında bu teknikle eğilimler ve yönelimler değişmektedir. Kişileri hastalıklara ve uyumsuzluklara sevk eden yolun yönünü değiştirmek suretiyle zaman içerisinde daha sağlıklı ve özgür seçeneklere sahip olunabilmektedir.
 
Tekniğin uygulanması için aile yahut bakılan sistemin öğelerini temsil eden kişilere gereksinim olmaktadır. Bu nedenle ortalama 10-15 kişilik bir grup insana ihtiyaç duyulmaktadır. Dizimdeki roller üç çeşittir:
  1. Dizimi yapılan kişi
  2. Dizimdeki temsilciler
  3. İzleyiciler
Dizimde bulunan her kişi bu rollerden bağımsız olarak eşit düzeyde fayda görür. Bu teknik insan olmanın adı konmamış birtakım yasalarına göre işlemektedir ve zaman zaman zihnin ve alınan eğitim ve koşullanmaların ötesinde bir tecrübe yaşatmaktadır. Aile Dizimi grup çalışması olarak yahut talep üzerine seans halinde yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder