Booking.com

Yargılamak ve Aynalamak


Lütfen başkalarını gözlemlemeye çalışmayın bu sizin işiniz değil, eğer onlar eski oyunlarını oynamaya  karar verdiyse, eğer eski oyunları oynamak istiyorlarsa, eğer eski  oyunları oynamaktan mutlularsa, siz kimsiniz de müdahale ediyorsunuz. Hatta siz kimsiniz ki yargılıyorsunuz.

Sürekli bu başkalarını yargılama arzusu atılmalıdır. Bu başkalarına yardım etmez, sizi incitir, sadece sizi incitir. Bunun sizinle bir ilgisi yok eğer eski ayni değişmez rotada, ayni rutinde kalmak istiyorlarsa bu onların zevki. Güzel! Bu onların hayati ve bunu istedikleri gibi yaşama hakları var.

Nedense başkalarının kendi yollarını izlemelerine izin veremiyoruz. Şu yada bu şekilde yargılamayı sürdürüyoruz. Bazen onların günahkar olduğunu söylüyoruz, bazen onların su yada bu şekilde suçlu olduğunu söylüyoruz. Tüm bunlar değiştiyse işte yeni bir tekamül, onlar eski oyunlarını oynuyorlar ve ben yoruldum.. Neden oyunlarından yorulasınız ki? İsterlerse onlar kendi oyunlarından yorulsunlar.

Tüm enerjiniz kendinize odaklanmalı. Belki başkalarının hile yaparak eski oyunlar oynamalarını kınıyorsunuz, çünkü kendinizi kınamak istemiyorsunuz. Bu hep olur, bu psikolojik bir hiledir, kendimizi başkalarına yansıtırız. Bir hırsız herkesin hırsız olduğunu düşünür, bu onun için çok doğaldır- bu onun egosunu koruma yoludur. Eğer tüm dünyanın kötü olduğunu hissederse kıyaslama yaparak kendini iyi hissederdir katil tüm dünyanın katil olduğunu düşünür. Bunu düşünmek onu rahatlatır, o zaman öldürebilir, suçluluk hissetmeye, vicdan azabı duymaya gerek yoktur.

Böylece kendimizde görmek istemediğimiz her şeyi başkalarına yansıtırız. Lütfen bunu kesin, eğer ki eski oyunlardan gerçekten yorulduysanız, o zaman bu bir eski oyun- en eskisi. Pek çok yaşamda bunu oynayıp durdunuz. Kendi eksikliklerinizi başkalarına yansıtıp, kendinizi iyi hissettiniz. Ve elbette abartmalısınız, büyütmelisiniz, ağlamalısınız, kızmalısınız.

Oysa eğer kendinizi gözlemlemeye baslarsanız yavaş yavaş olumsuzluğun öldüğünü, bedbahtlığın azaldığını, hayatınıza mutluluğun girdiğini göreceksiniz, daha çok gülümsediğinizi göreceksiniz. Eğer daha çok gözlemlemeye baslarsanız içinizde mizah duygusu doğar, eğer izlerseniz yaşamı ve kendinizi daha masum, güvenli, daha az şüpheli olursunuz. Elbette bu güveninize her zaman saygı duyulacağını söylemiyorum. Konu bu değil, güvendiğiniz zaman daha çok aldatılabilirsiniz. Ama aldatılsanız da güveniniz yıkılmaz aksine daha fazla arttığını görürsünüz. Mesela paranızı alabilirler, sizi kandırabilirler, buna rağmen çok değerli bir şeyi koruduğunuzu görürsünüz, yani güveninizi, daha az değerli olan paranızdır. Şimdi hemen kendinizi gözlemlemeye başlayın, başkalarını gözlemlemeye caba harcamayın, bu boşa bir enerjidir, kıymeti yoktur, kimse size teşekkür etmez..

Sanırım bunun nedeni, gittikçe daha çok kendi oyunlarımı ve hilelerimi görmem diyorsunuz. Tamam, sadece bunu kabul etmeli ve kendinizi sevmelisiniz. O zaman gerçekten bir sorun kalmaz. Deneyin.

Osho/Tantra 70-75.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder