Booking.com

Hıdrellez


Hıdırellezde Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım edlirmiş denir.
·                     Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunarmış.
·                     Dertlilere derman, hastalara şifa verirmiş.
·                     Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlarmış.
·                     İnsanların şanslarının açılmasına yardım edermiş.
·                     Uğur ve kısmet sembolüymüş.
·                     Mucize ve keramet sahibidir.
Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılıyor..
Şunu belirtmeliyim ki Hıdrellez bir dini gün değil... Baharın gelişini müjdeleyen Türk bayramlarından biri... Aslında sadece Türklerde kutlanan bir bayramda değil. Mezopotamya, İran, Anadolu, Balkanlar ve Akdeniz ülkelerinde de kutlanıyormuş. Hristiyanlarda da doğanın uyanmasının ilk günü kabul edilip kutlanıyormuş. Bu kısa bilgiden sonra gelelim neler yapılıp nasıl kutlandığına..
Neler yapılıyormuş bir bakalım?

Bekarlar hayırlı beraberlikler için 5 Mayıs akşamı gül ağacı altına minik bir seramik saksı içine su doldurup içine bir takı {tercihen yüzük} ertesi sabah bunu çıkartıp kısmetimle beni tez zamanda buluştur hayırlısı ile evleneyim diyor ve bu su ile yüz yıkanıp yüzük parmağa takılırmış...
Veya
5 MAYIS AKŞAMI; Gülün altına kağıda bir erkek ve bir kadın resmi çizip altına isimlerinizi kendi adını veya sevgilinizi istediğinizi birinin ismini yoksa eşim yazın. Vee hayırlı beraberlikler size daha çabuk gelsin...
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılırmış..
"DİLEĞİMİ HIZIR İLE İLYASIN denizde buluştuğu gibi beni de tez zamanda dileğimle buluştur." diye niyet edilerek; Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlarmış.
Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar.
5 Mayıs gecesinde evin kuzeye bakan penceresine bir kırmızı veya pembe zarf içerisine dileğinizi yazdığınız bir kağıt koyup asıp bekletip ertesi günde bu zarfı suya atılıyormuş.
Ayrıca;
6 Mayıs'da EVDE TEMİZLİK YAPILMAZ, UN ELENMEZ, ÇAMAŞIR YIKANMAZ, DİKİŞ DİKİLMEZ, EKMEK YAPILMAZ, MAKAS AÇILMAZ, ELLE TUTULMAZmış.
Şenlik havasında bir gün geçirilir ve sevginiz huzurla özlemlerinizle birleşir. 6 MAYIS SABAHI; DİLEKLERİNİ DENİZE ATTIKTAN SONRA TÜRBEYE GİDİLİR DUA EDİLİR.. FAKİRE SADAKA VERİLİRmış...
Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlarmış.

Bu da bana gelen o günle ilgili yapılan uygulamalardan birisi:


Hidrellez gunu okunacak dua, ( Allahumme rabbuhu ya halkalhalas muhammedin resulullah yetiş imdadıma ya hızır ya ilyas ) 5 mayis gunu 39 defa, 6 mayis gunu 1 defa okunup 40'a tamamlıyoruz. İcimizden geldiği gibi ALLAH'a dua edip dileklerimizi, bu senenin hayırlı olması, bol rızıklı olması ve diğer isteklerimizi niyet ediyoruz. 
Ayrıca 5 Mayıs günü ikindi namazından sonra sabaha kadar olan herhangi bir saatte de 2 namaz kılınıp şöyle dua edilir, "yarabbi sen dünyanın, kainatın sahibisin, her canlıyı yaratan sensin. Benim ve her canlının Rabbi de sensin. Benim hem dünyamı, hem de ahiretimi güzel eyle... Bana ve tüm kullarına hakettiğimiz gibi değil lütfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır a.s ve Hıdır a.s bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanışlarımızdan döndürsünler maddi, manevi sıkıntılarımız da her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur.."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder