Booking.com

DEĞİŞİM


day_night_yin_yang“Yaşamın öğleden sonrasına, neredeyse hazırlıksız adım atarız. Daha da kötüsü, bu adımı yanlış varsayımlarla atarız. Doğrular ve idealler vardır,  bize yardımcı olur, öncülük eder. Fakat yaşamın öğleden sonrasını, yaşamın sabah programına göre yaşayamayız. Çünkü sabah önemli olan şey, akşam önemsiz olacaktır. Ve sabah gerçek olan şey, akşam bir yalan olacaktır.” C.G.JUNG
Büyük düşünürler Tanrı’yla bütünleşmeden bahsettiklerinde, enerji; sessizlikte gerçek olur. Herkes uyurken ve rahatsız edici hiçbir şey yokken, kendini kaynakla yalnız hissettiğinde, bu kaynağa en yakın olduğun zamandır. Kaynakla yalnız olmak, sadece kendini iyi hissetmek değildir, kendi kutsallığının yeni farkındalığıdır, ve onun neyi başarabileceğidir. Tamamiyle geldiğiniz yere geri dönmenizdir. T.S.Elliot’un muhteşem bir sözü vardır: “keşfetmeyi durdurmamalıyız, sonunda tüm keşfimiz başladığımız yere varacaktır ve orayı ilk defa biliriz”
DEĞİŞİM, yaşamımızın sabahından öğleden sonrasına, hırstan anlama olan hareket, genellikle “KUANTUM ANI” diye adlandırdığımızdan önce gelir. Böyle bir terimi kullanmak garip gelebilir, ama “KUANTUM AN” gerçekten de, Maslow’un “Zirve Deneyimi” diye adlandırdığı şeydeki özellikler benzerine işaret etmektedir. Dolayısıyla, dört tane olan bu özelliklerin birincisi, çok canlı olmasıdır. Bu KUANTUM AN’ların ikinci özelliği süprizdir. Üçüncü özelliği iyi olmalarıdır, sizi her zaman iyi hissettirirler. Dördüncü ve son özellik, sürekli olmasıdır. Bu da hemen gelip geçici bir şey olmaması, sizinle sonsuza kadar devam etmesidir. Örneğin: 21 yıl önce içkiyi bıraktım. Bırakabileceğimi hiç hayal edemezdim. Çünkü geçen 10-15 veya 20 yıl boyunca, her gün iki veya üç bira sürekli içerdim. İçmediğim bir gün bile hatırlamıyorum ve bu  değişimi yapmam gerektiğini biliyordum. Sabahın 4:05’ydi, saati çevirdiğimi hatırlıyorum, kalktım havada bir esinti gül kokusu vardı. Bu anın canlılığı hiç bitmedi, bu hiç unutamayacağım bir şeydi. Sanki bir tür güç kontrolü eline almıştı. Bunun şansla bir ilgisi yoktu, sadece doğru an vardı.
Kendi yaşamımızdaki mutsuz noktalar “hiçbir şey bundan daha kötü olamaz” diye düşündüğün zamanlardır. Çoğu zaman kendimizi yüksek yere sevk etmemiz gereken durumlar vardır. Egonun yaptığı bir şeyde haklı olduğunuzu sanmanızı sağlar. Tao’nun muhteşem öğretilerinden biri de şudur: “kendine teslim olmuş şekilde yaşamak için izin ver”. AN geldiğinde yani değişim geldiğinde “kendini serbest bırak, ve her an her birimizde akan bu kaynağın, Tanrı’nın sihirini yapması, uygulaması için izin ver.” O sihir her zaman sizin menfaatinizedir. Eğer ona sadece teslim olursak, kendi hayatımıza karışmayı bırakırsak, yapılmasına izin verirsek, bu yere varırsak, yapılmamış hiçbir şey kalmayacaktır. İhtiyacınız olan her şey sizin için orada olacaktır. Pek çoğumuza bu gizemli gelir çünkü bizlerin her şeyi yapması gereken kişi olduğumuzu sanırız. İlk 9 ay için ihtiyacınız olan her şeyiniz vardı, bu gelecek 90 yıl için neden aynı olmasın? Çünkü müdahale ederiz.
 KUANTUM AN’ı tanımlayan, bizi değişime yönelten o canlı, sürpriz verici, iyi, sürekli olan bu özellikler; kaynağa geri döndüğünün ve yaşamaya başladığının, sevgi alanıyla yeniden bağlantı kurduğunun gerçek bir işareti… Yunancada “coşku” kelimesi “entheos iasm” kelimesinden ayrılmış. Şu anlama geliyor: İçindeki Tanrı. İçinizde bir şeye karşı coşku varsa, tutku varsa o zaman o gerçekten Tanrı’nın sizinle konuşması ve şöyle demesidir: Hayatının sonuna gelip Ivan İllich’in (ya tüm hayatım hataysa?)  söylediği şeyleri söyleme, ya hayatım hataysa… Bundan daha büyük bir trajedi düşünemiyorum.
Eşzamanlılık, kaderle işbirliği gibidir, hepsi norm haline gelir ve ego artık yaşamınızdaki sürükleyici kuvvet olmaktan çıkar. Her şeyde güçlü, organize edici bir zekanın olduğunun farkına varmaya başlıyorsunuz. Sizinle ve sizin için işlemektedir, sadece kaynağınızla birlikte olarak meydana gelmesini sağlıyorsunuz. Kendinizin dışında bir şey ile sizi etkileyen kader, yaşamınızdaki hareket ettirici güçle ilgili olmaz, yani kaynakla, bu ilahi organize edici zeka Tanrı’yla, Tao’yla ne olarak adlandırırsanız adlandırın size sanki “Müzik çal, buraya çalmaya geldin ve ben de burada karşına mücadele veya zorluk çıktığında üstesinden gelmen için sana yardımcı olacağım” der. Mücadele olmaz, çünkü kaynak seni destekliyordur. Her birimizde “bilme” var. Biliyorsunuz, “kendinize güvendiğinizde, sizi yaratan bilgeliğe de güveniyorsunuz” denilmiştir. Kim olduğumuzu ve ne anlama geldiğimizi söylemek için buradadır.
Soru; Erkek ve Kadın için KUANTUM AN yani değişim geldiğinde farklı şekilde mi yaşıyorlar?
Cevap; Bu Kuantum An’lardan önce onlara kendi yaşamlarındaki en önemli önceliklerin listesine bakalım. Değişim öncesi erkekler için en önce ve en önemli öğrendikleri değerler sırasıyla;
  1. PARA, zenginlik
  2. MACERA hissi, “dünyayı fethet, erkek ol”
  3. BAŞARI
  4. ZEVK ALMA, “fikirleri, eğlenmek, kadınlarla flört” gibi
  5. SAYGI DUYULMASI, “saygı olmazsa kavgaya tutuşursunuz” gibi
 Bunlar basitçe yaşamlarımızın sabahıdır. KUANTUM DEĞİŞİM meydana geldiğinde bu liste erkekler için şöyle değişiyor;
  1. MANEVİYAT
  2. KİŞİSEL HUZUR “daha az endişe, daha az stres” gibi
  3. AİLE
  4. DÜRÜSTLÜK
KUANTUM AN’dan önce kadınların önceliği, öğrendikleri değerler;
  1. AİLE
  2. ÖZGÜRLÜK HİSSİ, “özgür hissetmeyi isterim”
  3. KARİYER
  4. ÇEVREYE  UYGUN DÜŞMELERİ, “herkes gibi olmak”
  5. ÇEKİCİLİK
Değişimden sonra;
  1. KENDİ KİŞİSEL GELİŞİMİM “kendim hakkında ne hissediyorum?”
  2. KENDİNE GÜVEN HİSSİ “bir değerim var mı? kendimi nasıl hissediyorum? değerli bir insan mıyım?
  3. MANEVİYAT “kendimden daha büyük ve daha ulu bir şeyle olan bağlantı hissi”
  4. MUTLULUK
  5. BAĞIŞLANMA
Pek çok kişinin yaptığı hatalardan biri de; “Hayatıma çekeceğim zaman gerçekten derinlemesine inandığım, istediğim şeyleri çekerim”  deriz, oysa ki istediğimi değil, NE OLDUĞUMU KENDİME ÇEKERİM – KENDİNİZE ÇEKERSİNİZ !
Yaşamında ne arıyorsan senin için oradadır. Nerede ve ne zaman gerekiyorsa, ortaya çıkacaktır, o her zaman zihnindedir. Bu projeyi bitirmek için neye ihtiyacın varsa, neyi oluşturman gerekiyorsa hepsi oradadır. Hazırlanabilirsin ve daha sonra da serbest bırakırsın. O her şeyin mükemmel şekilde meydana geleceğine olan huzurlu güvendir.
Her şeyin mümkün olduğu bir dünyada yaşıyoruz, rastlantı yoktur. Her şeyi destekleyen ilahi, organize eden zeka vardır. Sadece kendinize odaklanmadığınız bir yere girmelisiniz diye düşünüyorum. Ve kendiniz için gerçekten istediğiniz şeyler için şöyle demeye başlarsınız: “Bir başkası için nasıl daha fazla isteyebilirim?”. Daha sonra kendiniz için istersiniz, ve bu Tanrı farkındalığıdır.
Ego’dan uzaklaştığınızda meydana gelen şeylerden bir tanesi, bir şeylere ad vermek, hüküm vermekten, alçakgönüllülüğe ilerlemenizdir. Hiçbir ad veremediğinizin farkına varırsınız, orada konuşan egoydu sadece … öyleyse, temel hakikat “nereden geldiğiniz gibi olmalısınız”dır. Eğer ilahilikten geldiyseniz, ilahi olmalısınız. Eğer ellerinizi havaya kaldırıp şöyle derseniz: “Bunlar Tanrı’nın elleri, o zaman Tanrı elleriyle ne yapmaktadır?” Tanrı sadece vermektedir, Bunu nasıl yapacağını sadece Tanrı bilir. Yani düşüncelerini “NE ALACAĞIM” dan “NE VEREBİLİRİM” “NASIL HİZMET EDEBİLİRİM”e çeviriyorsun. Eğer dikkatiniz kendinizin dışındaysa ve vermeyle alakalıysa, evren size geri vererek cevap verecektir. Evren size “Sana nasıl hizmet edebilirim?” diye soracaktır, fakat kendinizin hizmet vermesi gerekli… Bu dönüşüm tamamlandığında, o yere yerleştiğinizde, ego’suz olur.
Yaşamımızın anlam evresine ilerledikçe, hırslı olmak zorunda değiliz, anlam taşıyan hırstır, başka şeyler hakkında hırslısınızdır. Şimdi hırsınız amaca dönüştü ve bir an durup düşünmek için gözlemci haline gelmelisiniz. Kaynağınızın sizi nereye götürdüğüne güvenmeye başlıyorsunuz. Sonuçtan ayrılmaya başlıyorsunuz. Ve bu ayrılma, sizin kavga etmemenize olanak sağlıyor ve durumların size gelmesine olanak sağlıyor. Artık siz durumların ortaya çıkmasını sağlayan kişi değilsiniz. Onların ortaya çıkmalarına izin veriyorsunuz, kavga yok oldu.
SORU~ Ego’nun bir amacı var mı?
CEVAP ~ O savunulacak değerde bir şey değildir. Ego, sahte kişiliktir. Onu savunduğunuz zaman, bir yanılsamayı savunuyorsunuz. Gerçekten siz olmayan bir şeyi savunuyorsunuz, hakiki kişiliğiniz ego’nun çok ötesinde. Her birimiz buraya müzik çalmak için geldiğimizi biliyoruz. Yine de ayrı varlıklar olduğumuza ve uymak zorunda olduğumuza inanma eğilimi gösteriyoruz.
Değişim pek çok şekilde meydana gelebilir; sadece bir yorum olabilir, sadece ortaya çıkan bir tesadüf olabilir, beklemediğiniz belirli bir olay olabilir, herhangi bir şey olabilir. Fakat sonuç her zaman aynıdır. Durmadan mücadele etmek, yaşamı zorlamak için burada olmadığınızı fark etmeye başlarsınız. Tadını çıkartmak ve huzur içinde yaşamak için buradasınız. Yaşamınızın öğleden sonrasında olduğunuzda, olan şey budur.
Eğer kapıların yaşamınıza açıldığını görmek isterseniz ego’nun ne söylediğinden kendinizi koparırsınız, ve kendinize RUH adı verilen ilahi yerden yaşamaya izin verirsiniz. Lao Tzu “değerli özellikler” diye adlandırdığı dört erdem olduğunu söyledi: İlk olarak, tüm yaşam için hürmet, saygı ile eğilme, bu saygıdır. İkincisi, içtenlik, dürüstlük, samimiyettir. Üçüncüsü, yaşamlarımızda kendini nezaket olarak açığa çıkaran yumuşaklılıktır. Dördüncüsü, kendine hizmet, bir başkasına hizmet etme olarak açığa çıkaran destekleyici olmadır.
Şair Hafız’ın harika bir sözü vardır; “Bu kadar zaman sonra bile, Güneş Dünya’ya asla, sen bana borçlusun demez”. Böyle bir aşkın ne yapabileceğini bir düşünün. Tüm Dünya’yı aydınlatır.
Hiç kimsenin şu soruyu sormaya ihtiyacı yok; “Benim amacım nedir?” Her zaman hizmet ederken bulunacaksınız, başka birinin yaşamını daha iyi yapmak için, dikkatinizi sadece bir gün verirseniz eğer böyle düşünmeye odaklanırsanız, bu Tanrı’nın nasıl düşündüğüdür. Bu çok eski bir kavramdır, fakat halen anlamlıdır. Birinin yaşamını düzeltmek herhangi bir miktardaki paradan daha değerlidir. Byron Kate şöyle der; “İhtiyacınız olana sahip olmadığınıza inanmak, deliliğin tanımıdır”. Her şeyi elde edene, gerçekleştirene kadar  kendinizi tatmin olmuş hissetmezsiniz,  bu bir yanılsamadır. Gerçekten aslında daha fazlasına ihtiyacınız yoktur. Ne yaptığınız önemli değildir, öğretmen, fabrika işçisi ya da müdür olabilirsiniz. Önem taşıyan şey, dikkatinizi vermenizdir. “Nasıl Hizmet Edebilirim?” Yolunuzun üzerindeki tüm insanları düşünün, şimdi tüm işleri üstenebilirsiniz, sonuca bağlı olarak değil, hizmete bağlı olarak.
“Buradan Üsteleneceğim” demeye başlar başlamaz bir şeyle tanıştırılırsınız, sadece bu mükemmelliği alırsınız ve Yaradana bırakırsınız.
EGO, ne olduğunuzun, geldiğiniz Yüce Yaradılışın bu Tanrı örneğinin mükemmel olmadığını bizlere söylemeye başlayan kısmımızdır. Ego “Kim olduğunuz, neye sahip olduğunuzdur”. Oyuncaklarımız gibi şeylerle başlar, daha sonra banka hesaplarımız, malımız, mülkümüzle devam eder. Siz fark edemeden mal, mülk olarak kendinizi tanımlar hale gelirsiniz. Ego’nun mantrası “Daha fazlasına sahip olmalısın” ve daha fazlasına sahip olduğunuzda, diğer insanların onu sizden almak için ne kadar çalıştığını daha fazla fark edersiniz, “Nasıl daha  iyi koruyabilirim ve daha fazlasını elde ederim”le kendinizi daha fazla yer bitirirsiniz. Buradaki çelişki “Neye sahipseniz, siz o iseniz” ve eşyalar sizi terk ediyorlarsa, o zaman ne olduğunuz da sizi terk eder, Ego’nun ikinci hali şudur; “Ben sadece neye sahip olduğum değil, ne yaptığımım”. Ne yaptığım “başarı” adı verilen şey haline gelir. Ve tüm bu Dünya’da “ben ne yaptığımım”a inanmak, “başarım, değerim insan olarak değerim ne kadar çok başardığıma dayanır” düşüncesiyle tüketilmiş hale gelir. “Dolayısıyla daha fazla para kazanmalıyım, terfi almalıyım, sahip olduklarımı almaya çalışan herkesle rekabet etmeliyim” Bunu defalarca düşünürüz, sonra Dünyamızın rekabet etmemiz gereken bir yer olduğu, rekabetçi düşüncesi içerisinde buluruz. Bu ego’nun ne söylediğidir. Ego’nun üçüncü hali de; “Ben, diğer insanların ne düşündüğüyüm” fikridir, “Bu benim itibarımdır”. Bu bilhassa, diğer insanların ne düşündüğüne göre giyinmesi gerektiği öğretilen genç insanlarla ilgilidir. “Eğer diğer insanlar beni beğenmiyorlarsa, o zaman sende bir sorun var demektir” Eğer bununla yiyip bitirildiyseniz, her arkanızı döndüğünüzde farklı bir şey olursunuz. Bu bilhassa kadınlarla ilgilidir. Özellikle, aileyle olan ilişkide kültürümüzde kadınlara kendilerini aileyle, tamamlamanın tek yolunun, kızları olarak, anne olarak, büyükanne olarak nasıl iyi ilişki kurduklarıyla olacağı öğretilmiştir. Bunlar her kadının yaşamdaki bu yaratıcı halleri çok önemliyken, eğer yaptıkları seçim buysa, çok da önemli bir seçim değildir. Pek çok kadın kendi içinde muazzam bir şeyi başarmak için, destek olmak için bir çağrı hisseder. Çoğu zamanda karar vermek için bunu bir kenara atar. Bundan dolayı “içinizdeki daveti görmezden gelmeyin, buraya güçlü bir şeyi oluşturmaya geldiniz, ve onu oluşturmak için diğer insanlardaki gibi birçok etkiye sahipsiniz” diyen kısımlarını görmezden gelmemeleri için kadınları cesaretlendiriyorum.
Öyleyse “ayrılma” diye adlandırılan şeyden bahseden, ego’nun daha sonraki kısımlarına  ilerliyoruz. Ego, çok güçlü bir inanç sistemidir “kim olduğum herkesten ayrıdır”. Ego’nun bize öğrettiği diğer bir şey “sahip olmak istediğimiz tüm şeylerden, hayatımızda eksik olan her şeyden  AYRIYIZ. En sonunda ego en korkunç hayatı bize öğretir, Tanrı’dan ayrı olduğumuzu…
Yaşamınızın anlam aşamasına yön değiştirdiğinizde, yaşamınızın öğleden sonrasında öğrendiğiniz basit kavramlardan bir tanesi de, bir kaynaktan geldiğinizin farkına varmanızdır. Onu Tanrı olarak ya da ne ile adlandırdığımız fark etmez. Bu kaynak her yerdedir, olmadığı hiçbir yer yoktur. Çünkü her şeyi yaratmaktadır. Her şey bu kaynaktan gelmektedir. O halde, eğer O’nun olmadığı hiçbir yer yoksa, o benim içimde de olmalıdır. Eğer benim içimde olmalıysa, o halde yaşamımda eksik olduğunu hissettiğim her ne varsa, O, O’nun içinde de olmalıdır. Eğer bunu bilirseniz, o zaman bir şekilde hayatınızda sahip olmak istediğiniz, eksik olan her şey, o Ruh’la zaten bağlantılıdır. Ve yapmanız gereken tek şey, O’nunla birlik oluşturmanız, O’nunla zaten bağlantılı olduğunuz anlamaktır…
Yaşamınızın öğleden sonrasına ilerlerken,  yaşamımızın sabahında öğrendiğimiz yarış, kazanma, başkasından daha iyi olma, gibi ego kurgularını aldığımızda bu kurguları yaşamımızın öğleden sonrasında da uygulamaya çalışırız. Ve olan şey… bir yalanı yaşıyoruz. Sabah doğru olan şeyin, akşam bir yalana dönüştüğüdür.
Problem şu ki, yaşamımızın anlam aşamasına nasıl ilerleyeceğimizi gerçekte bilmiyoruz. Bu, ana rahmine düşme anımızdan doğumumuza kadar olan, o ilk dokuz aya geri dönmeyi öğrenmemizdir. Lao Tzu, Tao Te Ching’te bunun hakkında şöyle der: “kendinize O’nunla yaşamak için izin verin!” Tao’nun hiçbir şey yapmadığını, yapılmamış hiçbir şey bırakmadığını söyler. Bu teslim olabileceğimizde gideceğimiz ve yalnız olmadığımızı bildiğimiz, kılavuz edileceğimiz yerdir. Bir yaradılışımız var ve bu yaradılışa güvenebiliriz. Bu mücadele etmemiz gereken bir şey değildir. O, sorumlu olduğumuz bir şey değildir.
 Kelimesi kelimesine bir düşünün! kontrolü ele almaktansa, kendinize onunla yaşamak için izin verin. Fakat biz yaşamımızın sabah aşamasına ilerledikçe olan şeyi, bir Dharma’yı, bir kaderi içimizdeki bir şeyi yalnızca kendinizin hissedebileceği bir çağrıyı yerine getirme hakkında düşünmeye başlarız. Bunun ne olduğunu kimse size söyleyemez, fakat onu hissediyorsanız ve biliyorsanız diğer insanları yenmek veya önünde olmak, başarı tatmini gibi şeyler, amaçla yaşamanın gerisine, yani ikinci plana atılır. 
Eğer bahsedilenleri yaşayabiliyorsan flört bulmaya gerek yok. Her şeyin mükemmel olacağını ve hayatına giren herkesin zamanında geleceğini mükemmel şekilde anlayacaksın. Tanrı’nın ilahi bir yaratılışısın, manevi bir varlıksın, bunun teyit edilmesi için başkasına ihtiyaç yok.
Yaşamınız şu özellikleri yaşar hale gelir; Nasıl hizmet edebilirim? Nasıl yumuşak ve nazik olabilirim? Nasıl saygıdeğer olabilirim? Böyle düşünme AN’da “anlamda” yaşıyorsunuz manasına gelir.
Sabahın mesajları, ne yapabileceğiniz ve ne yapamayacağınızla ilgilidir, toplumun sizi nasıl tanımladığıdır. Fakat öğleden sonra, Değişimden sonrası, her şeyi gözeten enerjiye bağlanmayla ilgilidir, aslında hepimiz bunu zaten yapıyoruz. Nefes almanızı, tırnaklarınızın uzamasını durdurmayı deneyin. “Değerli özellikleri yaşama” ihtiyacınız olan tek şeydir. Hakikatin, başka bir şeyin tüm bu şeylerden sorumlu olduğunu hissediyorum, dolayısıyla bu gerçekten de teslim olma üzerinedir. Sizden daha büyük bir şeye teslim olma, O’nunla bağlantılı olma, ve O’nun aslında herşeyi kontrolü altında tutmasıdır.
Başarılmışı hissetmeyi isteyen, yaşamımın değiştiğini bilmek isteyen, bu yeri terk ettiğim, yaşadığım gezegeni terk ettiğim, vardığım zaman daha iyi olduğum, içimizde derin bir yer vardır. Benim varlığımdan ötürü, başkasının yaşamı derin bir anlam ile etkilenmiştir. Hepimiz bunu istiyoruz, bu yaşla alakalı veya kendini keşfetmeyle alakalı değildir. Her neredeysen ve hangi yaştaysan, yaşamını değiştirmekten yalnızca bir DÜŞÜNCE uzaktasındır.
 Dr.Wayne W.Dyer
Değişim  – Making The Shift

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder