Booking.com

Duyguları boşaltma pratiği ve Affetme pratiği


Duyguları boşaltma pratiği



Affetmek bazı olumsuz duyguları bastırmak değildir, olumsuz duygular ifade yolu bularak, boşaltılması gerekir. Duygular boşaldıkça, olayın kendisine olan hassasiyet azalır ve insanları çok daha kolay affedebiliriz. Özellikle kendimiz ile ilgili konularda dayatmalarımızın farkına varır, onlardan kurtuluruz.

Bu çalışmalarda ne kadar duygunun içersinde kalıp, o duyguyu tekrar tekrar yaşatırsak, o kadar başarılı ve etkili oluruz. Öfke çalışmalarında, bilhassa anne-baba ve yakın ilişkilerde vuku bulmuş tüm olayları ayrıntıları ile ele alıp tekrar yaşatmak, bizi sonuca taşıyacaktır.

Duygu boşaltma çalışması için sakin ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun, iki sandalyeyi karşılıklı yerleştirin. Birisine kendiniz, diğerine ise sorununuz olan kişinin oturduğunu varsayın. Veya kendinizi duvarları beyaz, ortada iki sandalye olan bir odada da hayal ederek, bu uygulama olabilir.

Kucağınıza bir yastık alın, şimdi sorun olan kişiye karşı tüm öfke ve kızgınlığınızı yüksek sesle dile getirin. Ona karşı kızgınlığınıza sebep olan tüm kötü duyguları boşaltın. Fiziksel olarak vurmak istiyor olabilirsiniz, bunun için yastığı kullanın. Kendinizi kibar olayım diye sınırlamayın ve bu canlandırmayı yalnız zihninizde yapmayın, çünkü amaç, zihninizi boşaltmaktır. Konuşarak, bağırarak, vurarak, olaya ne kadar duyularınızı katarsanız, kendiniz için o kadar inandırıcı olursunuz.


• Neden şunları-bunları yaptın?

• Şunları-bunları yaptığın için sana öfkeliyim,

• Şu veya bu şekilde davrandığın için sana kızgınım,

• Şu davranışımın karşılığında, şu veya bu davranışında bulunduğun, ya da bulunmadığın için vs.

• Senden nefret ediyorum çünkü……..


Şimdi öcünüzü aldığınızı hissetmeye çalışın, içinizdeki öfke, kızgınlık, kırgınlık enerjisi bittiğinde, doğal olarak rahatlamış olacağınız için, olaylara farklı açıdan bakabileceksiniz. İlk çalışmada aklınıza birçok anı gelmeyebilir, aklınıza bilahare geldiğinde devam edebilirsiniz.


Sizin tarafınızdan söylenecek sözler bittikten sonra, karşı tarafın savunmasını duymaya çalışın. Sizin suçlamalarınız için ne diyor, içinizden onun yerine bir cevap gelebilir. Bu soruların cevabı sizi affetmeye teşvik edecektir.

Affetme

Bir kötülüğün cezası yine onun gibi bir kötülüktür, ama kim affeder, bağışlarsa onun mükâfatı Allah'a aittir. Şüphesiz ki Allah, zalimleri sevmez.
[Şura Suresi, 40]

Kendinden uzaklaşanlara yaklaşmak, zulmedenleri affetmek, kendini mahrum edenlere (Kendine bir şey vermeyenlere) ihsan etmek, güzel huylu olmaktır. [İ.Süyuti]

Sana zulmedeni affet, sana gelmeyene git, sana kötülük edene sen iyilik et, aleyhine de olsa mutlaka doğru konuş. [Ruzeyn]

Affedin ki affa kavuşasınız! [İ.Ahmed]


Allahın doğası, zaten bağışlayıcı olmasıdır, çünkü hata yapmak insancıl, affetmek Tanrısaldır. Asıl soru siz kendinizi affedebilecek misiniz? "Ben şimdiye kadar ne kendimi, ne de başkalarını af ettim ve affı da haketmedim" duygusu tamamen size aittir, bu düşünce yalnız sizin kalbinizin ve zihninizin içinde bulunmakta, siz bu yüzden acı çekiyorsunuz.

Sonuçta kendiniz hüküm veriyor ve kendi kendinizi cezalandırıyorsunuz. Düşünceleriniz ve inançlarınız hayatınızı belirliyor, ama rahat olmak ve suç borcunuzu ödemek için, bütün kalbinizle dua edin ve af dileyin. Çünkü içtenlikle karar verip, onları yok etmek yerine, onları gizlediğinizde, onlar sizin gizli günahlarınız haline geliyor. Bu şekilde onların üstünde toz oluşup, her tarafı kaplıyor. İçtenlikle temizlik istiyorsanız ve gerçekten bu düşüncenin arkasındaysanız, bağışlanır ve mağfiret bulursunuz.

İçinizde çekişme ve acı yerine, ne kadar barış özlemi taşıyorsunuz? Affetttiğiniz kişilerin, ne kadar hoş görüneceklerini hayal edebiliyor musunuz? Küçük gibi gözüken bu adım, sizi çirkinliklerden güzelliklere taşıyacak, karanlık dünyanızı aydınlığa götürecektir.

Affediş, Dünya yaşamının nihai hedeflerinden biridir, tüm tecrübelerin ötesine geçen yolu açar. Kendi yanılsamalarınız ve dünya illüzyonu birdir. Bu nedenle, her af, kendinize yaptığınız bir armağandır, çünkü hedef, kim olduğunuzu hatırlamaktır.



Affetme pratiği


Size haksızlık yapmış olan birisini ve dost kabul ettiğiniz birisini affetmeye çalışacağız. Ve her iki kişiyi de aynı kişi (bir) olarak kabul etmeyi öğrenmekle, bu çalışmaya kendinizi de kapsayacak şekilde bakıp, o iki kişinin kurtuluşunun, sizin de kurtuluşunuzu içerdiğini göreceğiz.

Pratik yapmaya başlarken, sizi öfkelendiren, karşılaşmak istemediğiniz, ya da dikkate almadığınız birisini düşünün. Muhtemelen öyle birisi aklınıza geldi bile, işte o kişi, uygulama için doğru kişi olacaktır. Onun hakkında düşündüğünüz tüm kötü şeyleri hatırlayıp, onun yaptığı her kötü şey için kendinize şunu sorun: "Ben bunu yapmış olsaydım, kendimi yargılarmıydım?" Bunu o kişi için her aklınıza gelen durum için tekrarlayın. Bir süre sonra onu böylece suç, veya haksızlık olarak kabul ettiğiniz elementlerden kurtarmış oldunuz. Şimdi özgürlük için hazır durumdasınız. Eğer şimdiye kadar uygulamayı isteyerek ve dürüst şekilde yaptıysanız, yavaş yavaş göğsünüz üzerindeki ağırlık, yerini hoş bir hafifliğe terketmiş olacak.

İkinci uygulamaya geçerken, affedeceğiniz kişiye daha önce neden sinirlendiğinizi artık dikkate almıyor, olan bitenlere direnç göstermiyorsunuz. Şimdi gözlerinizi kapatıp, ona zihniniz önünde bir süre bakın. Onun herhangi bir yerinde şimdiye kadar keşfetmediğiniz soluk bir parlaklık, bir kıvılcım görmeye çalışın. Onun hakkında yaptığınız kötü resmin içinden, herhangi bir ışık çıktığını farkedin. Bu ışığa odaklanarak, ışığı genişletmeyi, büyütmeyi deneyin. Onun çevresinde bu ışığın büyüdüğünü ve resmin gitgide daha parlak hale geldiğini görene kadar, o resme bakmaya devam edin.

Sonra, zihninizi dost olarak tanımladığınız birisine yöneltin. Biraz önce oluşturduğunuz parlaklığı, şimdi dostunuza aktarın. Onda gördüğünüz ışıktan size de verilmesini kabul edin. Verdiklerinizin şifasını almak için bu "iki kişinin" birleştiğine şahit olun. Şimdi onlarla siz bir oldunuz ve onlar da sizinle bir oldu, şimdi siz hem onları, hem de kendinizi affettiniz.

Bağışlamanın, ruhunuza mutluluk getirdiğini gün boyu unutmayıp, aşağıdaki cümleyi tekrarlayın:

Affetmek, mutluluğun anahtarıdır!
Sevgi için yol açın. Sevgiyi siz yaratmadınız ama siz yayabilirsiniz. Bunun Dünyadaki anlamı şudur: Kardeşinizi affedin ki, karanlıklar zihnininizden kalkabilsin.

Bu pratik, tüm affetmek istediğiniz insanları (dünyadan ayrılanlar dahil) kapsar, ayrıca kendinizi de affedersiniz. Affettiğinize emin olana dek, bu sayfadaki pratikleri tekrarlayabilirsiniz

alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder