Booking.com

Kanseri Şekerle Beslemeyin



Kanser hastalarının şeker tüketiminin nasıl olması gerektiğini anlatan uzmanlar, kanser hücrelerinin şekerle beslendiklerini söylediler.

Çok şeker tüketiminin hormonal, hücresel pek çok zararlı etkisi var. En önemlilerinden biri de şeker tüketiminin kanserle olan alakası. Araştırmacılar kanser hücrelerinin en sevdiği gıda olan şekere karşı herkesi uyarmakta. Çok şeker tüketiminin kanserin beslenmesinin önünü açmak olduğunun altını çizen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, şeker yerine tatlandırıcı kullanmanın da yanlış olduğunu vurguladı.


Şeker kullanımında düzenlemelere gidiliyor


Artık birçok ülkede kanseri besleyen yönü nedeniyle şeker kullanımının azaltılmasına yönelik düzenlemeler, yaptırımlar uygulanmakta. Son olarak geçtiğimiz dönemde İngiltere’de bu yönde bir düzenleme yapılmıştı. Buna göre şirketlere, içeceklere kullandıkları şeker miktarına göre fazladan vergi koyulması gündemde. Nisan 2018’de yürürlüğe girecek olan vergiyle yılda 520 milyon sterlin toplanması bekleniyor. Türkiye’de de içeceklerde kullanılan şeker oranlarına yönelik benzer bir düzenlemenin yapılmasını doğru bulan Demiray, “Vücudun şekere ihtiyacı var, şeker enerji kaynağıdır ve onsuz yaşamamız mümkün değil. Ancak şekerin fazlası çok çok zararlı” diyor.


Kanser hücreleri şekerle besleniyor


Bunun yanında açlık kan şekerinin yüksekliği ile kanser oranları arasındaki alakayı gösteren araştırmalar da var. M.D. Anderson Kanser Merkezi’ndeki çalışmalarda; sigara kullanmayan, glisemik indeksi yüksek yiyecek ve içeceklerle beslenen insanlarda kansere rastlanma oranının yüzde 49 daha yüksek riske sahip olduğunun belirlendiğini söyleyen Demiray, “Özellikle akciğer kanserinin squamöz hücreli alt grubunda bu bulgular daha belirgin. Çalışmada saptanan diğer önemli bir nokta da tüketilen toplam şekerin değil, işlenmiş olup kana hızlı geçen şekerin kanser riskini arttırması. Bu noktada ‘glisemik indeksi yüksek demek’ hızlıca kana geçerek kan şekerini yükselten ve ani olarak insülin salgısını da arttıran şeker anlamına geliyor” dedi.


Günde ne kadar şeker tüketmek gerek


Uzmanlar, günlük tüketilmesi gereken şekerin erkekler için 9 çay kaşığı, kadınlar içinse 6 çay kaşığı olduğunu söylüyorlar. Bu miktarlar kalori cinsinden hesaplandığında erkekler için 150 kalori, kadınlar için de 100 kaloriye denk geliyor. Birçok kişi ise günlük bu oranı kolaylıkla ikiye katlamakta. Şeker alımını azaltmak için içeceklerden konserve gıdalara, salata soslarından ekmeklere kadar birçok yiyecek ve içeceğin ihtiva ettiği şeker oranlarına bakmak gerektiğine vurgu yapan Demiray, “Artık bu konuda bilinçli hareket etmek gerek. Ürünlerin etiketlerindeki fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glükoz ya da dekstroz gibi maddelerin oranına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.




alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder