Booking.com

Erteleme Alışkanlığını Yenebilirsiniz!


Şuan hiç canım yapmak istemiyor, önce diğer işleri bir bitireyim onu sonra da yaparım, ne zamandır gideceğim ama bir türlü fırsat bulamıyorum, hepimiz bu kadar işi yetiştirirken zamansızlıktan şikayet eden niçin bir tek ben oluyorum… Bu cümleler size de tanıdık geldi mi? Çünkü eğer öyleyse, sizin de ertelemeyle ilgili halletmeniz ihtiyaç duyulan büyük bir sorun var demektir. öteki bir deyişle, siz de erteleme alışkanlığından muzdarip olanlardan birisiniz. Kısaca sizi başarısızlığa sürükleyecek bir alışkanlığa sahipsiniz de denilebilir. Zira sürekli erteleyen kişilerin istediği başarıyı yakalayamaması elde edilebilecek en olası ihtimaldir. Bu yüzden, başarılı olmak istiyorsanız, bu kötü alışkanlıktan bir an önce kurtulmanız gerektiğini farkına varmalısınız.

Belki siz bu kötü alışkanlığın, karakteristik özelliklerinizden biri olduğunu düşünüyorsunuz. Erteleme davranışınızın üzerinize yapışıp kaldığını zannediyorsunuz. Fakat gerçekler hiç de öyle değil! Çünkü isterseniz bu alışkanlıktan kurtularak, kendinize yepyeni bir seviye oluşturabilirsiniz. Hayranlıkla izlediğiniz o planlı programlı kişilerden biri olabilir, verdiğiniz sözlerde durmayı öğrenebilir ve işlerinizi vaktinde bitirmiş olmanın gururunu yaşayabilirsiniz. Evet, eğer hakikaten isterseniz bu dediklerimin hepsini yapabilirsiniz. Nasıl mı?

Yapmanız ihtiyaç duyulan şey sadece değişimi istemek ve bunun için birazcık çaba harcamak! Kaldı ki bu çabanın erteleme alışkanlığınız yüzünden kazanmış olduğunuz sonuçlarla uğraşmak için harcadığınız çabadan çok çok daha azca olacağını söyleyebilirim. O süre diyorum ki bir an önce bu alışkanlıktan nasıl kurtulmanız gerektiğini incelemeye başlayalım. Çünkü erteleyerek geçirdiğiniz her saniye sizi biraz daha başarısız, birazcık daha mutsuz biri haline getirmekte. İşte bunun önüne geçmek için, derhal harekete geçin. Kısacası ilk adımı bu yazıyı inceleyerek atın. Nitekim aşağıdaki maddeleri okuyarak, yapmanız ihtiyaç duyulan bir işi ertelememekten kurtulmuş olacak, alışkanlığınızı azcık da olsa alt etmiş sayılacaksınız. İşte okumayı katiyetle ertelememeniz gereken yapılması gerekenler listeniz:

Önceliklerinizi Zekice Belirleyin!

Erteleme alışkanlığından kurtulmak için yapmanız ihtiyaç duyulan ilk şey, önceliklerinizi belirlemek olmalı! Hani siz genellikle son olarak yapmanız ihtiyaç duyulan işleri en başta yapıyor, en başta yapmanız gerekenleri ise hep en sona bırakıyorsunuz ya, işte artık bunu yapmamalısınız. Sizin için öncelikli ve önem taşıyan işlerinizin farkına varmalı ve işlerinizi bir sıralamaya sokmalısınız. Mesela; sabah işe geldiğinizde ilk başta sizin için en basit işleri yapmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Eğer vaziyet buysa, organik olarak da enerjiniz bitmeye başladığında zor olanlarla başa çıkmaya çalışıyorsunuzdur. İşte artık bunu yapmamalısınız. Hem özel hem de iş yaşamınızda en önemlileri ilk sıralara koymalı, ne zaman ne yapmanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Ama burada karar vermekle ilgili genel bir probleminiz olup olmadığını da düşünmelisiniz. Çünkü doğru karar almayı bilmiyorsanız, önem ve önceliklerinizi de doğru bir biçimde ortaya koyamazsınız. Bunun için de size daha doğru karar alabilmek için dikkat etmeniz gerekenler başlıklı yazıyı okumanızı öneriyorum.

Dikkat Dağıtıcılarınızdan Kurtulun!

Belli aniden yapıyor olmanız ihtiyaç duyulan işi yapmak yerine, size daha çok keyif yeren ve daha basit giden şeyi yapıyorsanız, doğrusu erteleme alışkanlığınızı yine devreye sokuyorsanız, o vakit dikkat dağıtıcılarınızın farkına varmalısınız anlama gelir. Mesela; işe gittiğinizde teslim edilmesi ihtiyaç duyulan dosyalarınıza odaklanmak ve yoğunlaşmak yerine, kendinizi sosyal medya dünyasına dalmış bir şekilde buluyorsanız, bunun durumun sizi engellediğini anlamalısınız. Demek ki telefonunuz sizin dikkat dağıtıcılarınızdan biri. Ya da bilgisayarınızda devamlı açık duran sosyal medya hesaplarınız sizin iş yapmanız üzerindeki en büyük engellerden biri.

İşte erteleme alışkanlığından kurtulmak için bu dikkat dağıtıcılarıyla aranıza mesafe koymayı bilmelisiniz. Gerekiyorsa telefonunuzu kapatın, kendinize o “giriş yap” kutucuğuna tıklamayacağınıza dair söz verin. Netice de; gelen her bildirime bakmak ya da her mesaja cevap vermek zorunda değilsiniz. Kısacası sizi engellemiş olan şey artık her neyse, onların farkına varıp, kurtulmayı öğrenmelisiniz.

Bir Şeyi Yapmak İçin En Doğru Zamanı Beklemeyin!

Ah o doğru zaman! Hiç gelmeyen ama hep beklenilen meşhur doğru süre! Siz de kendisine doğru vakitti beklediği gerçek dışını söyleyenlerden biri olabilir misiniz? Büyük olasılıkla öyle. Çünkü erteleme alışkanlığı olan kişilerin çoğunun mazereti budur. Klişe bahanelerin başlangıcında gelen “doğru zamanı umuyorum” cümlesi, erteleyen insanların altına sığındığı koca bir barınak gibidir. İşte bu negatif davranıştan kurtulmak için, kendinize doğru süre yalanını söylemekten vazgeçmelisiniz. Çünkü beklerseniz o zaman hiç gelmeyecek ve siz o işi hiç yapmayacaksınızdır. Koşulların oluşmasını beklemek yerine, uygun şartları oluşturmayı bilmeli ve doğru vaktinizi siz kendiniz yaratmalısınız.

Kendinizi Zaman Yönetimi Mevzusunda Geliştirin!

Zaman yönetimi mevzusunda ne kadar başarısızsınız? Başarılısınız diyemiyorum çünkü erteleme alışkanlığınız olduğu için öteki noktalarda ne kadar iyi olsanız da belirgin bir fark yaratmayacaktır. Bu yüzden diyorum ki, zaman yönetimi konusunda ne kadar başarısız olduğunu biliyor musunuz? Ertelemekle birlikte başka ne gibi olumsuz alışkanlıklarınız var? Örneğin; planlama yapma mevzusunda yetenekli olduğunuzu savunabilir misiniz? Ajanda tutmayı biliyor musunuz? İstediğiniz süre istediğiniz işe odaklanabiliyor musunuz? Muhtemelen bu tarz şeylerin asla birini yapamıyorsunuz. İşte bu yüzden süre yönetimi hususuna gereken hassasiyeti gösterebilmelisiniz. Ve bunun için de atmanız ihtiyaç duyulan ilk adımı zaman yönetiminde başarılı olmak için dikkat edilmesi gerekenler neymiş öğrenerek atabilirsiniz.

Motivasyonunuzu Artırmanın Yolunu Bulun!

Erteleme alışkanlığından kurtulmak için yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de motivasyonunuzu yükseltmek. Çünkü eğer bir şeyi erteliyorsanız, o işi size zor geliyordur, kısacası motivasyonunuzu düşürdüğü için erteliyorsunuzdur. İşte bundan dolayı, sıkıcı işleri keyifli kılmaya, enerjiniz düşmüş olduğunda modunuzu yükseltmeye uğraşmalısınız. Peki, bunu iyi mi yapacaksınız. Hemen birkaç örnek vereyim. örneğin; işinizi eğlenceli hale getirmek için yapabileceklerinizi denemelisiniz. Veya “yeter” demek istediğinizde teşvik edici motivasyon teknikleri kullanarak işlerin üstesinden gelmeyi öğrenmelisiniz. Aslen öncelikle iyi mi motive olduğunuzu anlamanız gerekiyor. Yani kendinize özel teknikler bulmalı ve ertelemeye başladığınızı anladığınızda derhal bunları kullanmalısınız. Kararlı olun, bu yöntem yardımıyla erteleme alışkanlığınızdan kurtulmak için kocaman bir adım atmış olacaksınız.

Odaklanmayı Öğrenin!

Başarısızlığına niçin olacak bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için yapmanız ihtiyaç duyulan bir öteki şey de odaklanma probleminizi çözmek olmalı! Evet, problemi dedim çünkü erteleme alışkanlığınız varsa odaklanma sizin için bir problem haline gelmiştir. Diğer bir deyişle; yapmanız ihtiyaç duyulan işe bir türlü yoğunlaşamıyorsunuzdur. Bu yüzden, yoğunlaşmayı öğrenmelisiniz. Bunun için pek çok farklı tekniği kullanabilirsiniz ama en iyisi kendinize özel bir yöntem geliştirmenizdir.

Çünkü kimileri bir mola verdiğinde kafasını toplamayı başarır kimileri ise kendini işe vermeye zorladığında! Kimileri için önündeki amaçları düşünmek yeterlidir kimileri ise bunun için birilerinden yardım almaya ihtiyaç duyar. Kısacası, odaklanmak için sizi neyin motive edeceğini öğrenmelisiniz. Mesela; sevdiklerinizin resimlerine bakıp onlarla ilgili hayallerinizi gerçekleştirmek için o an a işi yapmanız icap ettiğini düşünmek belki tam da size göredir. Yahut minik bir mola verip, derin derin nefes almak ve olumlama yapmak odaklanma probleminizi çözmeniz için size epey yardımcı olacaktır. Neticede, ne yaparsanız yapın fakat bir şekilde odaklanma sorunlarından kurtulun derim. Çünkü odaklanmayı öğrenmediğiniz sürece erteleme alışkanlığınızdan da kurtulamayacaksınız.

Her Zaman Planlı Olun!

Evet, bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için ne olursa olsun planlı davranmayı öğrenmelisiniz. Bir tek iş hayatınızda değil özel hayatınızda da her zaman planlı olmalı, bu şekilde ertelemekten kurtulmalısınız. Zira başarılı olan ve ertelemek nedir bilmeyen insanoğluın hepsi planlama yapmanın önemini anlamış insanlardır. Kısacası başarıya giden yol doğru plan yapmaktan ve bunu uygulamaktan geçer. Siz de erteleme alışkanlığınızdan kurtulmak için, plan yapmayı bilmelisiniz. Peki, bunun için ne yapacaksınız? Öncelikle işlerinizi bir sıraya koymalısınız. Mesela; kendinize bir sabah alışkanlığı oluşturmayı deneyebilirsiniz. Çünkü alışkanlıklar sıkıcı gözükse de doğru rutine sahip olmak başarı için mutlak önem taşımaktadır. Bu sebeple de siz de kendiniz için bir rutin belirlemelisiniz.
alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder