Booking.com

Stresten Uzaklaşmanızı Sağlayacak 3 Farkındalık Egzersizi

İlgili resim

Farkındalık, insanın doğasında olan ancak evrimleşen zihnimizin sürekli meşgul olması ile zayıflamış bir yeteneğimizdir. Zayıflayan bu yeteneğinizi farkındalık egzersizi ile tekrar geliştirmeniz mümkündür. Bu konuda kendimizi geliştirdikçe anda olma yeteneğimiz de gelişir. Zihnimiz berraklık ve netlik kazanır.
Böylece hayattaki amacımızı, bizi dönüştürecek davranışları fark etme şansı yakalarız. Bu anlar bazen genellikle fark etmediğimiz bir güzelliği, huzuru yakalamamıza, bazense hayatımızdaki zorlukları, stresli anları daha iyi yönetmemize neden olur.
Hayatın koşuşturmacası içerisinde oradan oraya savruluruz. Bir süre sonra her şey size sıradan gözükür ve sürekli aynı şeyleri yapıyormuş hissine kapılırsınız. İşte burada yapılması gereken hayata dair farkındalığımızı geliştirmektir.
Kendinizi küçümsemeyin- siz düşündüğünüzden daha güçlüsünüz!
Bahsedeceğimiz 3 basit farkındalık (mindfulness) tekniği ile kendinizi günlük hayatınızda daha rahat ve stressiz hissedebileceksiniz.

Sizi Rahatlatacak 3 Farkındalık Egzersizi

1. Nefes alma tekniği

Derin nefes alma ile ilgili bir çok tavsiye de bulunmuşuzdur fakat burada önemli olan nokta nefes egzersizi esnasında mümkün olduğunca zihninizdeki düşüncelerden kurtulmanızdır.
Nasıl yaparım?
1. Mümkün olduğunca derin nefes alarak akciğerlerinizi oksijen ile doldurun. Bunu yaparken aynı zamanda gülümsemeyi de ihmal etmeyin. Gülümseme esnasında yüzünüzdeki tüm kasların kasılışını ve bu halin size verdiği rahatlığı hissedin.
2. Sakinleştiğiniz hissettiğinizde, her nefes alıp vermenizde vücudunuzun enerji ile dolduğunu düşünün.
3. Nefes alıp vermeye devam edin. Gülümsemenin size kattığı pozitif enerjiyi akciğerlerinizden aldığınız nefes ile parmaklarınızdan başlayarak tüm vücudunuza yayıldığını ve stresten arındığınızı hayal edin.

2. Farkındalık egzersizi

Zihninizde düşünceler dolaşırken bütün her şeyi bir anda susturmak zor gibi gözükse de aslında da kolaydır. Beş duyunuzu tamamen sıfırlamanız ve Dünya ile gerçek bir bağ kurmanız tamamen sizin elinizde.
Nasıl yaparım?
1. Bir an yaptığınız her şeyi bırakın ve 5 duyunuza odaklanın. Görme, işitme, tat alma, koku alma ve dokunma duyularınızı teker teker deneyimleyin. İçinizi dolduran havanın ferahlığını ve kokusunu özümsemeye çalışın. Oturduğunuz yerin vücudunuza yaptığı hissi ve ayaklarınızı yer ile temasını hissedin.
2. Yolda yürüyorsanız, çevrenize karşı gözlerinizi dört açın. Gökyüzünün renginin güzelliğini, yoldan geçen arabaları ve insanları izleyin. Tüm yargılarınızdan kurtulun ve sadece ana odaklanın. Zihninizden geçenleri belli bir kalıba ya da iyi veya kötü olarak ayırt etmeye çalışmayın sadece olduğu gibi kabul edin.
3. Nerede olursanız olun sadece gülümseyin. Unutmayın gülümsemek hiç bir zaman size bir şey kaybettirmez.

3. Mola verin

Sürekli meditasyon yapmasanız bile gün içerisinde kendinize ayıracağınız kısa molalar ile stresinizi azaltıp rahatlamanızı sağlayabilirsiniz. Bu egzersizin amacı gün içerisinde yaşadığınız koşuşturmaca esnasında yorulan zihninizi bir nebze de olsa rahatlatmaktır.
Etrafınızda Dünya akıp giderken kendinizi ayıracağınız 2 dakikalık mola ile hem kendinizi pozitif bir bakış açısı katacak hem de üretkenliğinizi arttırabileceksiniz.
Nasıl Yaparım?
1. Kendinizi aşırı stresli veya kontrolden çıkmış hissettiğiniz zamanlarda yaptığınız ne var ise iki dakikalığına bırakın. Bu esnada kendinize sizi rahatlatacak bir bitki çayı yapabilirsiniz.
2. Bu mola esnasında tüm düşüncelerinizden uzaklaşmaya çalışın ve sadece yaşadığınız ana odaklanın. İçtiğiniz çayın tadının güzelliğini keşfedin mesela, bundan zevk almaya bakın. Derin nefes alın ve gözlerinizi kapatın, aldığınız nefesin tadına varın.
Yukarıda anlattığım 3 egzersizi günlük alışkanlıklarınız arasına katmaya özen gösterin. Kendinizi rahatlatın ve stresten arının.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder