Booking.com

MUTLU OL

İlgili resim
Olumsuz düşünceler, sadece ufak bir düşünce veya başkasının size söylediği bir söz ile başlar ve giderek büyük bir sorun haline gelebilir.
Bu negatif düşünceler içinizde fırtınalar kopmasına neden olurken bir yandan da yaşamak istediğiniz hayatın önündeki en büyük engeldir. Bu engeli aşabilmeniz, negatif düşünceleri hayatınızdan uzak tutabilmeniz için 10 yararlı öneri:

1. Olumsuz bir ruh hali içindeyseniz, size iyi gelecek bir şey bulun. 

Olumsuz ruh halinden kurtulmak için yapabileceğiniz şeylerden biri kendinize sorular sormaktır. Bu tarz olumlu sorular ile düşüncelere olan bakış açınızı değiştirebilirsiniz.
– Bu olaydaki tek iyi nokta neydi ?
– Daha sonra böyle bir durumla karşılaştığımda nasıl davranırsam daha iyi sonuçlar alabilirim ?
– Bu durumdan ne öğrendim ?

2. İnsanların sizi konuştuklarınız veya yaptıklarınız ile ilgili ne düşüneceğini düşünmekten vazgeçin.

Bazı zamanlar yaptığımız hareketler veya konuştuklarımız hakkında diğer insanlar ne düşünür diye kendimizi engelleriz. Bu durum kendinizi gerçekleştirmeniz önünde engel oluşturur.
Gerçek şu ki insanlar sizin ne yaptığınız ya da ne söylediğinizi düşünecek çok zamanları yoktur. Bu hayat koşuşturmacasında ilgilenmeleri gereken bir çok işleri vardır. Akılları tamamen doludur. Eğer bunun farkındalığı ile yaşarsanız, hayat sizin için daha kolay bir hal alacaktır.

3. Ufak sorunları kendinize dert edip büyütmeyin

Olumsuz düşüncelerinizin üzerine giderek daha fazla derinleşmesini neden olmayın. Eğer düşüncelerinize engel olamıyorsanız, böyle bir durumda kendinizi şu soruyu sorun;
– Bu konunun hayatıma etkisi büyük mü ?5 yıl sonra bir önemi olacak mı?
Bu sorunun cevabı genellikle olmayacağı yönündedir. Eğer cevabınız aynıysa, sorundan uzaklaşmanız için önünüzdeki en büyük engeli aştınız demektir.

4. Düşüncelerinizi size yakın biriyle paylaşın

Olumsuz düşüncelerin aklınızda kara bulutlar oluşturmasına izin vermeyin. Size yakın bir arkadaşınıza bu düşüncelerinizi açarak, hem farklı bir bakış açısıyla konuya yaklaşmış olacak hem de aklınızdaki kara bulutların dağılmasını sağlayacaksınız.

5. Anı yaşayın

Genellikle olumsuz düşüncelerin etkisi altındayken geçmişi yaşarız. Geçmişte olup biten bir durum hakkında düşünür dururuz.
Aşağıda açıkladığım egzersizlerle anın farkına varmanız daha kolay olacak. Aynı zamanda daha açık ve yapıcı bir insan olmanız yolunda yol kat etmenize yardımcı olacaktır.
– Nefes alıp vermenize odaklanın
Yaptığınız işe ara vererek, gözlerinizi kapatın ve 1-2 dakikalığına nefes alıp verişinize odaklanın. Sadece nefesinizin vücudunuzda nasıl ilerlediğine odaklanmanız bir kaç dakikalığına da olsa olumsuz düşüncelerden arınmanızı sağlayacaktır. Her gün yapacağınız bu egzersizin sonuçlarına inanamayacaksınız.
– Hayata dahil olun
Bulunduğunuz ortamda, hiç bir şey ile uğraşmadan insanları izleyin. Hayatın nasıl akıp gittiğinin farkına varın. 1-2 dakika boyunca bu egzersizi yaptığınız zaman kendinizi hayata daha yakın hissedeceksiniz.

6. Egzersiz Yapın

Kendinizi stres altında hissediyorsanız, aklınızda olumsuz düşünceler var ise, yarım saatlik bir egzersiz ile durumu kontrol altına alabilirsiniz. Bu süreçte serbest koşabilir, tempolu yürüyebilir ya da ağırlık çalışması yapabilirsiniz. Egzersiz, stresinizin azalmasına, kötü düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

7. Sonuçlarından korktuğunuz için davranışlarınızı değiştirmeyin

En çok yapılan hatalardan biri de, korktuğumuz bir durumun karşımıza çıktığında, insan doğası gereği, duruma yakından bakmak yerine uzak durmaktır.
Peki böyle bir durumda ne yapabiliriz ?
Burada kendimize şu soruyu sormalıyız; En kötü ne olabilir ki?
Bu soruyu kendimizi sordukça aslında size ilk başta kötü gelen durumlar normalleşecek, bir süre sonra bunları kafanızda büyütmemeyi öğreneceksiniz.

8. Kendinize mutluluk katabileceğiniz birini bulun

Negatif düşünceler hayatınızı sarmış ise, size en iyi gelecek şey, mutlu edeceğiniz ve size mutlu edecek birini bulmanızdır. Kendinizden uzaklaşıp ilginizi farklı birine vermek düşüncelerinizi olumlu anlamda yönlendirecektir.
Peki nasıl yaparız ?
– Kibar olun.
– Yardımsever olun
– Anı yaşayın.

9. Minnettar olun

Hayatımızın kötü gittiğini düşündüğümüz zamanlarda, hayatımızda olan iyi şeyleri unuturuz. Bu iyi şeyler o kadar basittir ki, aslında gündelik hayatımızın bir parçasıdır.
İşte negatif düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlayacak olumlu düşünceler;
– Yiyecek yemek bulabilmeniz,
– Barınacak bir evinizin olması,
– İçecek temiz su,
– Sizi seven aileniz ve arkadaşlarınız.

10. Yarından itibaren hayatınıza farklı bir bakış katın

Güne nasıl başlarsanız öyle gider. Olumsuz başladığınız bir günü değiştirmek zordur. Fakat olumlu başladığınız bir günün kontrolü en azından sizdedir.
Güne olumlu başlamanızı sağlayacak bir kaç yol;
– Kendinize hatırlatın. Uyandığınızda güne güzel başlamanızı sağlayacak bir şeyi başucunuzda bulundurun. Bu bir söz olabilir, gitmek istediğiniz bir yerin fotoğrafı olabilir, önemli olan sizi mutlu edecek bir şeyi bulabilmenizdir.
–Bilgilenin. Daha iyi bir yaşam için, okuduğunuz bu yazı gibi yazılar okuyabilir, çevrenizde etkilenebileceğiniz insanları dinleyebilir ya da sizi ne motive ediyor ise onunla uğraşabilirsiniz. Hayatta önemli olan bir amacınızın olmasıdır.

Hadi işe gülümseyerek başlayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder