Booking.com

Özgüveniniz mi eksik ? Kazanmanın 10 Pratik Yolu


İlgili resim
Hayattaki en önemli şey nasıl hissettiğiniz ve kendiniz için ne düşündüğünüz olsa gerek.
Kendinizin farkına varmanız, kim olduğunuzu ve ne yapmak istediğinizi bilmeniz ve tabi ki kendinizi sevmeniz kişisel özgüveninizi oluşturabilmeniz için önemlidir.
Özgüven kazanmak neden bu kadar önemli ?


İnsanın özgüven sahibi olması, kendini sevmesi ile başlar. Kendinizi severseniz hayat sizin için daha kolay bir hal alır. İç huzurunuzu sağlamanız daha kolaylaşır, böylelikle hayatın karşınıza çıkardığı zorluklara karşı daha sakin tepkiler verebilirsiniz. Böylelikle diğer insanların sizin hakkınızdaki düşüncelerini duymaya daha az ihtiyacınız olacaktır.
Özgüveniniz arttığı zaman, kendinizle daha bir barışık olacaksınız. Daha az kendinizle kavga edeceksiniz. Her zaman daha iyi olanı hak ettiğinizi düşünecek ve onların peşinden koşmak için çaba harcayacaksınız. Ve kesinlikle kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz…

Peki özgüven kazanmak için neler yapmalısınız?


1. Kendini eleştirmekten vazgeç

Özgüven oluşturmaya başlarken ilk atacağınız adım kendinizi eleştirmekten vazgeçmek olsun. İç sesimizi susturmak her ne kadar zor da olsa bunun için çaba sarf etmemiz gerekmektedir.
Siz düşündüğünüzden daha fazlasısınız. Bu yüzden iç sesinizi susturun ve susturmanız için yapabileceğiniz şey ona “DUR” demektir. Ona dur deyin ve kendinizi daha yapıcı şeylere odaklamayı öğrenin.

2. Kendinizi motive etmeyi öğrenin

Kendinizi eleştiren bir halden artık kendini motive eden hale geçme zamanı!
Dış motivasyon genellikle ödülü kazanmak üzerine kuruludur ve anlamsız da olsa bir şeye ulaşma isteği verir. Dış motivasyonun tersine iç motivasyon kişinin düşünmesini ve daha yaratıcı bir şekilde durumu ele almasını sağlar. Araştırmalar bir amaca sahip olmanın bize iç motivasyon sağladığını gösteriyor. Bir amaca sahip olmak tutku kıvılcımını yaratıyor, ki bu da başarının yakıtı.Niyet belirlerken, kendimize bir yön, bir çerçeve oluşturmuş oluruz. Hem de görünmeyen güçleri harekete geçiririz. Çünkü niyet belirlemek bilinçaltımızı yeni modellerin ve yani seçimlerin farkına varmak üzere programlar. Ayrıca çekim yasasının sonucu olarak bizi o hedefe doğru çekmeye başlar.Kendinize belirleyeceğiniz hedefler ve bu hedeflere vardığınız da elde edeceğiniz ödüller belirlemeniz motivasyonunuzu arttıracaktır. Sevdiğinizle hayal ettiğiniz bir tatilin planını yapabilirsiniz ve bunun için çalışabilirsiniz. Böylelikle kendinizi çalışmak için motive etmiş olacaksınız.

3. Kendinizi takdir edin

Hepimiz beğenilmek, takdir edilmek, değer verilmek ve sevilmek isteriz. Bu son derece normal, insani bir ihtiyaçtır. Diğer yandan; bu ihtiyaçlarımızı tamamen dışarıdan karşılamaya kalkarsak bir süre sonra bir açıdan tamamen dışarı bağımlı hale geliriz. O veya bu nedenle beğenilmediğiniz, takdir edilmediğiniz bir dönemde kendinizi gayet kötü hissedebilirsiniz. Dolayısıyla herkes öncelikli olarak belli ölçülerde kendisini sevmeli, takdir etmeli ve onaylamalıdır. Bunu yaptığınızda dışarıdan gelen övgü ve iltifatlardan bağımsız olarak belli bir seviyeyi korursunuz.

Peki, bir insan kendisini nasıl beğenir, takdir eder ve onaylar?

Gün içinde fırsat bulduğunuzda geçmişte yapmış olduğunuz güzel şeyleri düşünmek ve/veya geceleri yatmadan önce o gün kendinizde takdir ettiğiniz davranışlarınızı not almak kesinlikle güzel bir başlangıç olacaktır.

4. Doğru olanı yapın

Kendiniz için en doğru olanın ne olduğunu düşünmeniz ve sizin için en doğru olanı seçmeniz her zaman özgüveninizi arttırmak için iyi bir yoldur.
Kendiniz için en doğru olanın ne olduğuna karar vermek her zaman kolay olmayabilir. Odaklanmanız ve sizin için en doğru olanı yapmanız, alacağınız olumlu sonuçlarla yaşayacağınız mutluluk özgüveninizi kazanmanızı sağlayacaktır.

5. Mükemmeliyetçi olmayın

Günlük yaşamınızda verdiğiniz kararlarda mükemmeli aramak, beklemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kaldığnızda sizin için yıkıcı olabilir. Bu durum öz güveninizi kaybetmenize sebep olacaktır. Bu yüzden kendiniz için yeterli olanın ne olduğuna karar vermelisiniz. Konular ya da durumlar değişebilir önemli olan sizin için neyin yeterli olduğunun farkına varabilmenizdir. Hayat hiç bir zaman filmlerdeki gibi değildir, bu yüzden beklentilerinizi düşürün ve sizin için neyin iyi olduğuna karar verin.

6. Hatalarınızla ve başarısızlıklarınızla barışık olun

Her insanın hayatta hataları ve başarısızlıkları olmuştur. Bu gayet normaldir. Hatalarınızla barışık olmanız için öncelikle kendinizle iyi bir arkadaş olmanız gerekmektedir. Kendinizi yerden yere vurmaktan vazgeçin ve şu soruyu sorun: Böyle bir durumda arkadaşlarım veya ailem beni nasıl desteklerdi ? bu soruya vereceğiniz cevaplar sizin durumlara farklı bir bakış açısı ile bakmanızı sağlayacaktır.

7. İnsanlara karşı nazik olun

İnsanlara karşı nazik davranmanız bir süre sonra düşüncelerinizi de etkiler. Siz insanlara nasıl davranırsanız aynı şekilde de karşılığını alırsınız. Çünkü nezaket bulaşıcıdır. Gündelik hayatınızda bu durumu farkında olarak uygulayın. Mesela,
– Tanımadığınız birine yardım edin.
– Sizden sonra gelen için kapıyı tutun.
– Arabanızdayken birine yol verin.
Daha önce yapmadığınız şeyleri denemeye başladığınızda konfor alanınızın dışına çıktığınızı görecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

8. Yeni şeyler deneyin

Her sabah kalktığımızda yapmaya niyetlendiğimiz ancak yapamadığımız çok şey var. Google’da yazılım mühendisi olarak Matt Cutts’ın bizlere bir tavsiyesi var. Yapmak isteyip bir türlü harekete geçemediğiniz ne varsa bunu 30 günlüğüne denememizi istiyor. Aslında fikri oldukça basit. Hayatınıza her zaman katmak için çabaladığınız bir şeyi düşünün ve sonraki 30 gün boyunca onu deneyin. 30 gün, yeni bir alışkanlığı hayatınıza eklemek ya da çıkarmak için ideal bir zaman.
Matt Cutts 30 günlük birçok deneyim gerçekleştirmiş. Örneğin; bir ay boyunca her gün fotoğraf çekmek, bilgisayarda pinekleyen biriyken eğlence için işe bisikletle gidip gelmek ve Afrika’nın en yüksek dağı olan Klimanjaro’nun tepesinde yürümek. Tüm bu 30 günlük deneyimlerinin sonucunda ise fark ettiği şey; yaşadığı onca zamanın aksine, dolu dolu geçirdiği bu 30 günlük süreçler unutulmazdı. Üstelik istediği bir şeyi yaptığı için kendine olan güveni de artmıştı.

9. Hayatınızı başkalarının hayatları ile karşılaştırmayın
Kendi hayatınızı, başkalarının hayatları ile karşılaştırmak çoğu zaman iyi sonuçlar doğurmaz. Çünkü hiç bir zaman en iyi diye bir şey yoktur. Her zaman daha iyisi olacaktır.
O zaman karşılaştırmaktan vazgeçip, kendinize odaklanın. Sizin için iyi olanı düşünün. Kendinizi geliştirmek için hayatınızda ne gibi değişiklikler yapacağınıza karar verin. Böylelikle hem motivasyonunuz artacak hem de özgüven kazanacaksınız.

10. Sizi destekleyen insanlarla daha fazla zaman harcayın

Hayatta sizi aşağı çeken, olumsuz düşüncelere sahip ve sizi desteklemekten bihaber olan insanlardan uzak durun.Daha çok sizinle yakın düşünce yapısına sahip, sizi destekleyebilecek, pozitif düşünceye sahip, sizi yukarıya çekecek insanlar ile zaman geçirin.

Zamanınızı kendiniz için olumlu harcayın, kitap okuyun, müzik dinleyin, veya dans edin. Gün boyu TV karşısında pembe dizilerle zamanınızı boşa harcamayın. Öğrenin ve öğrendiklerinizi paylaşmaya hevesli olun. Hayatınız daha güzel bir hal alacak emin olun.

Sonuç olarak, bu yazıyı okuyarak değerli zamanınızdan bir kaç dakikayı harcadınız. Özgüvenimi nasıl kazanabilirim sorusunun cevabına aramıştınız ve kendinizi burada buldunuz. Buraya neden geldiğinizi hatırlayın ve bu basit yöntemler ile kendinize özgüven katın. Mutlu olun.

ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder