Booking.com

Stresle Kolayca Başa Çıkın


hareket-et
Hayatın size verdiği stresi kabullenmiş olabilirsiniz. Her ay gelen faturalar, gününüzün büyük bir kısmını işte geçirmeniz ve sosyal hayatınıza zamanınızın kalmaması stresi hayatınızın bir parçası olarak görmenizi sağlamış olabilir. Fakat siz bundan daha fazlasısınız, stres yönetimi ile tüm bunların üstesinden gelebilirsiniz.

Stres yönetimi ile düşüncelerinizi, duygularınızı, hayatınızı ve problemlere olan bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Ne kadar stresli olduğunuz önemli değil, aşağıdaki 7 öneri ile artık kontrol sizde olacak.
1. Stresin kaynağını araştırın

Hayatınızda büyük etki yaratan konular dışında, gündelik yaşantınızdan kaynaklı stresin kaynağına inebilmek aslında çok da kolay değildir. Burada yapılması gereken ise, stresin kaynağına yoğunlaşmanızdır.

İş hayatınız, sosyal hayatınız ya da her ikisinde de stresli günler geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumu en az seviyeye indirebilmeniz için stres yönetimi size yardımcı olacaktır. Stresin oluşmasında kendinize ait sorumlulukları almanız stresi daha kontrol edilebilir hale getirecektir.

Stresli olduğunuz zamanlarda şunları düşünün;

– Stresinizin kaynağını
– Nasıl hissettiğinizi
– Tepkilerinizi
– Size neyin daha iyi hissettirdiğini

2. Stresle başa etmenin sağlıklı yollarını öğrenin

Stresli zamanlarda, stres yönetimini nasıl yaptığınızı düşünün. Sağlıklı yolları mı tercih ediyorsunuz yoksa sağlıksız mı? Ne yazıkki günümüzde bir çok insan stres seviyesini düşürmek için sağlıksız olan yolları daha kolay görüyor.

Peki nedir bunlar ?
Stres ile Başa Çıkarken Başvurduğumuz Sağlıksız Yollar
Sigara Kullanmak 
Rahatlamak için ilaçlara başvurmak
Çok fazla alkol almak Çok fazla uyumak
Sosyal hayattan vazgeçmek 
Stresini başkalarına yansıtmak

Stresinizi hafifletmek için yukarıda sıralananları hayatınızda uyguluyorsanız, kendinize daha sağlıklı yollar bulmanızda fayda olacaktır. Stresinizi azaltacak tek bir yol yoktur, sizde stres yaratan ne ise ona ulaşmanız ve nasıl üstesinden geleceğinizi düşünmeniz gerekmektedir.

3. Hareket Edin

Fiziksel aktiviteler var olan stres seviyenizi azaltmada anahtar role sahiptir. Gün içerisinde stresli hissettiğiniz anda yapacağınız 10-30 dakika arası fiziksel aktivite sakinleşmenizi sağlayacaktır.

İşte bu aktivitelerden bazıları:

– En sevdiğiniz dans şarkısını açın ve dans edin
– Köpeğiniz varsa yürüşe çıkın
– Kendiniz de yürüyebilirsiniz
– Asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin
– Yoga veya meditasyon yapın

4. Sosyal olun

Sosyalleşmek, var olan stresinizi kolay bir şekilde azaltmanızın en iyi yoludur. Düşüncelerinizi başka birine anlatmanız, anlattığınız kişinin size yardımı dokunmasa bile stresinizin azalmasında faydası olacaktır. Anlattıkça açılacak ve kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. Ayrıca sosyalleştiğimiz esnada salgılanan hormonlar da stresinizi azaltmada size olum etki yapacaktır.

5. Bu 4 kuralı benimseyin

Sinir sistemimizin bir tepkisi olarak oluşan stres her zaman tahmin edilemez durumlarda oluşmaz. Bazı durumlarda vardı ki neyin size stres yarattığını bilirsiniz.

Gereksiz stres öğelerinden kaçının

– “Hayır” demeyi öğrenin
– Etrafınızda olduğu zaman stresli hissettiğiniz insanlardan uzak durun
– Yaşam şeklinizin kontrolünü elinizi alın

Üstesinden gelmeye çalışın

Sizi strese sokan durumlardan kaçınamıyorsanız, o zaman üstesinden gelmeye bakın.

– Stresli olduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda bu durumu karşınızdakine açıklayın
– Orta yolu bulun
– Zamanınızı iyi yönetin

Stresi doğal karşılamaya çalışın

Stresli olduğunuz zamanlarda olumsuz düşünceler beyninizi sarıyor ise buna dur demelisiniz. Stresin doğal bir tepki olduğunu kabullenmeli, durumu kontrol altına almak için neler yapabileceğinize odaklanmalısınız.

– Pozitif olun
– Büyük resmi görmeye çalışın
– Hayat standartlarınızı tekrar gözden geçirin

Değiştiremediğiniz durumları kabul edin

Bazı stres kaynakları vardır ki durumu değiştiremezsiniz. Sevdiğiniz birinin ölümü veya hastalığı gibi sebepler sonucu oluşan stresi kabul etmeniz gerekecektir. Her ne kadar kolay bir yol gibi gözükmese de böyle durumlarda seçeceğiniz en sağlıklı yol bu olacaktır.

– Kontrol edilemezi kontrol etmeye çalışmayın
– Daima kendinizi geliştirmeye odaklanın
– Affetmeyi öğrenin
– Hayatınızda bulunan iyi şeyleri düşünün

6. Eğlenmek ve rahatlamak için kendinizi zaman yaratın

Bulunduğunuz durumu takılı kalmak yerine, durumu nasıl düzelteceğinize odaklanmalısınız. Bu yüzden kendinize zaman ayırmalı, size iyi gelen şeyleri yapmalısınız.

Gün içerisinde kendinize ayıracağınız vakitler, sevdiğiniz bir şeyle uğraşmanız sizi daha iyi hissettirecektir.
Peki ne yapabilirsiniz?
Yürüyüşe çıkabilir
Doğada zaman geçirebilir
Bir arkadaşınızla konuşabilir
Egzersiz yapabilir
Uzun bir duş alabilir
Müzik dinleyebilir veya kitap okuyabilir
İzlemekten zevk alacağınız bir film izleyebilirsiniz.

7. Sağlıklı yaşayın

Sağlıklı gıdalar tüketerek, gün içerisinde tükettiğiniz kafein ve şeker miktarını düşürerek, alkol ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durarak ve yeterli uyuyarak stres yönetimini daha iyi gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlıklı kalın.

ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder