Booking.com

BAHAR YORGUNLUĞUNU ATMAK İÇİN...


Bahar yorgunluğu, baharla birlikte ortaya çıkan geçici yorgunluk halidir. Genelde bir kaç hafta sürmektedir.

Mevsim dönüşümünde ortaya çıkan, iyon dengesi değişimlerinin, meteorolojik şartlardaki farklılaşmaların, ısı ve nem oynamalarının, aydınlık ve karanlıkta geçen saatlerde kaymaların neden olduğu bir rahatsızlıktır.

Bahar yorgunluğu, özellikle, büyük şehirlerde ve stresli ortamlarda etkili olmaktadır.

Bilim adamlarına göre, havanın ısınması ile birlikte daha fazla su buharlaşmakta ve bu da nem ve elektrik yükünü artırmaktadır. Havadaki elektrik yüklerinin (iyonların) dengesinin değişmesi insan vücudunda da farklı etkiler yapmaktadır. Pozitif yüklerin artması ile insanlar kendini daha enerjik hissederken, bahar aylarında olduğu gibi, negatif yüklerin artması da halsizliğe sürüklemektedir. Büyük şehirlerde negatif elektrik yükü daha fazla olduğundan, bahar yorgunluğu da, bir şehir rahatsızlığı olarak düşünülmektedir.

Bahar yorgunluğu, bir hastalık olmamasına rağmen, gerekli önlemler alınmadığında, kronik hale gelebilmektedir.




Bahar Yorgunluğunu Atmak için;

Yeterli ve Dengeli Beslenin : Bütün besin gruplarını içeren bir öğün tüketmeye çalışın. Bir öğününüzde kıymalı sebze yemeği veya tavuklu salata, 1 su bardağı ayran ve 1 dilim ekmek tüketerek besin çeşitliliğini sağlayabilirsiniz. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Beyaz undan yapılmış besinler yerine, kepek, çavdar, tam buğdaydan yapılmış tahıllı besinleri tercih edin.

Küçük Porsiyonlarla Sık Sık Beslenin : Günde 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde az az ve sık sık 6 öğün tüketmeye çalışın. Kendinizi 3-4 saatten fazla aç bırakmamaya özen gösterin. Tükettiğiniz miktarlara yani porsiyonlarınıza dikkat etmeye çalışın.

Bol Bol Su Tüketin : Havaların ısınması ile oluşabilecek su kayıplarını önlemek ve mevsimsel değişikliğe bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmak için bol bol su tüketin. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirin. Günlük 2-3 lt su tüketerek, dolaşım sistemini daha düzenli hale getirir ve toksinlerden de kurtulmuş olursunuz.

Kafein İçeren İçecekleri Az Tüketin :
Gün içerisinde yorgunluğu atmak, uyanık kalmak için sıkça tükettiğimiz, çay, kahve gibi kafeinli içecekleri az tüketmeye çalışın. Yüksek miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabilir. Özellikle, mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını minimuma indirin. Kahve, çay, asitli içecekler, yerine, rahatlatıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Yeterli ve Düzenli C Vitamini Alın : Gün içerisinde C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketin. Beslenmenize, brokoli, ıspanak, yeşil sivri biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, kivi, kuşburnu, greyfurt gibi meyveler ekleyin.

Düzenli Uyuyun : Uykusuzluk ve düzensiz uyuma kendinizi daha yorgun hissetmenize sebep olur. Düzenli uyku saatleri, gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Günde 6-8 saat uyumaya çalışın.

Fiziksel Aktiviteler ile Yorgunluğu Atın : Haftada 3 gün yapılan tempolu yürüyüşler, yüzme, gevşeme egzersizler yorgunluğa iyi gelir. Yürüme mesafesine arabasız gidebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz.
Sizi strese sokan nedenlerden kafanızı uzaklaştırmaya çalışın. Açık havada yapılacak yürüyüşler kafanızı boşaltmaya yardımcı olur.

Hareket edin, bol bol güneşlenin, yürüyüş yapın. Spor yapmaya özen gösterin.

Alkol kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın. Çünkü yorgunluktan kurtulmak için alkole sarılmak çözümü zor problemleri ortaya çıkarabilir. Kahveyi de aynı şekilde ölçülü tüketmeye gayret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder