Booking.com

Yaşamda “Fark yaratan” biri olabilmenin 10 etkili yolu





İnsanlarla aranızda köprü kurmak istiyorsanız fark yaratabileceğiniz çok basit yöntemler var. İşte bu yöntemlerden 10 tanesi:

1- İnsanlarla kaliteli iletişim kurun

Çevresi ile kim olursa olsun olumlu diyaloglar kurabilen, çevresinde iletişim kalitesi ile iz bırakan ve kendini hatırlatabilen kişi olabilme özelliğini koruyabilen bir insan olabilmeleri… Her zaman, her yerde kaliteli ve etkin iletişim kurabilmeye çalışmak…

2- İnsanlara önemli ve değerli olduklarını hissettirin

İnsanların değerli olma ihtiyacına karşılık verebilen insanlar karşılarındaki ile uyumu yakalarlar. Bir insanın değersiz hissetmesine neden olursanız onu kaybetmek için en önemli adımı atmışsınız demektir. İnsanlara aklınızla olduğu kadar yüreğinizle de yaklaşın.

3- Karşınızdakine iltifat edin

Gün içerisinde bir insana herhangi bir nedeni olmaksızın abartmadan özellikleri, giyimi, davranışları ile ilgili bir iltifatta bulunun ama bunda mutlaka gerçeklik payı olsun. Ve en önemlisi içten olsun. Bakın nasıl etki ediyor? İltifatlarınızı insanlar içerisinde, eleştirilerinizi mutlaka yalnızken yapın. İnsanlar övgü ve takdir edilmeye açlık duyarlar.

4-Takdir ve teşvik edin

Özellikle iş hayatında övgünün gücüne inanın. İnsanların takdir edilecek yönlerini bulun. Hak eden insandan takdirinizi esirgemeyin. Takdir etmek, insanların yaptığı işe olan heyecanını ve şevkini arttırır. İşini takdir ettiğinizde; karşınızdaki kişide daha çok iş yapmak isteği uyandırır. Bir davranışını takdir ettiğinizde davranışları daha iyi olacaktır. Buradaki kilit nokta; karşınızdakinin kendini beğenmişliğini arttırmak, egosunu beslemek değil, onu teşvik etmek olmalı…

5-Kırıcı söz ve davranışlardan kaçının

Öfke kontrolünü yapamadığınız zaman kırıcı ve ağır konuşarak sadece içinizi dökmüş ve kendinizi rahatlatmış olursunuz. Bu uzun vadede pişmanlığa sebep olabilir. Ya karşınızdaki ne hale gelir, aranızdaki ilişki ne duruma düşer? Haklı iseniz, haklılığınızı insanlarla nezaketle kabul ettirin. İnsanlar hata yaptığında önce onları anlamaya çalışın. Bu hatayı neden ve hangi koşullarda yaptı? Hatasını bildiği halde yeniden yapmaya eğilimli mi?

6-İlk izlenime önem verin

Karşınızda bırakacağınız kalıcı etki öncelikle imajınızın yarattığı etkidir. Bu avantajı çok iyi de kullanabilirsiniz, çok kötü de… İnsanlar ilk defa karşılaştıklarında %90 birkaç dakika içerisinde daha çok görünüşe (fiziki özellikler, giyim, parfüm, beden dili, ses tonu ve diksiyon) göre yargıya varırlar.

7-İnsanları olduğu gibi kabul edin

Başka insanların nasıl davranması gerektiğine dair kurallar oluşturursanız onları kendinizden uzaklaştırırsınız. Karşınızdakine kendi olma hakkı tanıyınız. Karşınızdakinden sizin her onayladığınızı onaylamasını, sizin gibi düşünmesini ve davranmasını beklemeyiniz.

8-Dinlemeyi bilin

Genelde insanlar karşındakini dinliyorken, kendilerinin ne cevap vereceğini ve söyleyeceğini planlar ya da sürekli karşısındakinin sözünü keser. Bu da karşınızdaki kişinin vermek istediği mesajı net algılayamamanıza sebep olur. Hatta yanlış anlamalara, çatışmalara yol açabilir. Karşınızdakini etkin dinleyebilirseniz ona değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu hissettirebilirsiniz. Dinlemek, duymak değil, karşı tarafın vermek istediği mesajı doğru anlayabilmektir.

9-Kendinize güvenin

Dik bir duruş, rahatsız edici olmaktan uzak doğru göz temas şeklini uygulayabilerek konuşabilen, düşüncelerini söyleyebilen, gülümsemeyi bilen insanlardan olabilmek. Etkili ses tonu ve diksiyonun kalitesi, kendini seven ama sadece kendine odaklı yaşamayan bir insan olabilmeyi, davranışlarının nedenini, duyguların ne anlama geldiğini, düşünce-duygu-davranış üçlemesinde dengeyi kurabilmeyi başarabilmek. İnsanın ilk arkadaşı kendisi olabilmeli… Ve daha da önemlisi önce kendisi kendini sevebilmeli ki, etrafındaki insanları sevebilsin.

10- Hedef belirleyin ve hedeflerinize göre hareket edin

Coşku hissedemiyorsa bir insan büyük ihtimalle hayalleri ya da hedefleri yoktur. Ya da onların yaşamasına izin vermiyordur. Coşkuyu yok eden bir diğer unsur da olumsuzluktur belki de… Hedeflerinin peşinden istikrarla giden ve bu hedef ve hayallerini gerçekleştirebilen insanlar hayatın içerisinde fark yaratabilme özelliklerinden birine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder